Batoniki z surowym kakao
Pełne wspaniałych orzechów, naturalnych substancji słodzących z dodatkowym bonusem w postaci czekolady- te batoniki na pewno dodadzą ci mnóstwo zdrowej energii!
Na 10 batoników
2 szklanki/175g płatków owsianych
1 szklanka/175g daktyli
3 łyżki surowego kakao
½ szklanki/ 70g surowych nerkowców
1 łyżka pestek dyni
½ szkłanki/115g masła migdałowego
½ szklanki/40g cukru kokosowego
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki wody
Wsyp do miski 1 szklankę płatków owsianych i zalej je zimną wodą tak, aby woda pokryła je niemal całkowicie. Odstaw do namoczenia na 30 minut, a następnie umieść w misie blendera.
Dodaj daktyle, surowe kakao, nerkowce oraz druga szklankę płatków owsianych, pestki dyni, masło migdałowe, cukier kokosowy i miód, po czym zmiksuj całość do uzyskania gładkiej konsystencji.
Otrzymana masę połóż do dużej miski i wyrabiaj dłońmi jak ciasto prze około dwie minuty, aż stanie się miękka i jednolita.
Gotowe ciasto przełóż do kwadratowej foremki o wymiarach 20×20 cm i wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki spłaszcz i wyrównaj powierzchnię cista. Włóż do lodówki na dwie godziny, aby masa stwardniała. Pokrój na 10 małych batoników i podawaj.
Ciasteczka z nasion chia
Te ciasteczka są dosłownie pełne nasion chia! Jeżeli szukasz sposobu na włączenie większej ilości superżywności do menu całej twojej rodziny, rozpocznij od poniższego przepisu. Cukier kokosowy nadaje ciasteczkom wyjątkowo słodkiego smaku, dlatego zadowolą one każdego, nawet największego łasucha.
Na 8 ciasteczek
½ szkłanki/40g cukru kokosowego
½ szklanki/175g płynnego miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
½ szklanki/ 75g pełnoziarnistej mąki (uniwersalnej), przesianej
¼ łyżeczki do pieczenia, przesianego
1 łyżka nasion chia
3 łyżki wody
Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Foremkę do pieczenia ciastek nasmaruj cienką warstwą oleju kokosowego
W misce starannie wymieszaj ze sobą cukier kokosowy, miód, ekstrakt z wanilii, mąkę oraz proszek do pieczenia tak, aby otrzymać lepiące się ciasto.
Powoli dodaj do masy nasiona chia oraz wodę i starannie wymieszaj, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.
Z otrzymanego ciasta uformuj kule o wielkości piłeczki do golfa, ułóż je w foremce do pieczenia ciastek, zostawiając pomiędzy każdą z nich przynajmniej 5 cm odstępu, ponieważ ciasteczka urosną w trakcie pieczenia, a następnie delikatnie rozpłaszcz kulki wierzchem dłoni, aby nadać im kształt ciasteczek.
Piecz przez około 10 minut w nagrzanym uprzednio piekarniku aż nabiorą złocistego koloru. Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostudzenia na kratce kuchennej.
Możesz zjeść je od razu albo przechować w szczelnym pojemniku przez maksymalnie trzy dni.
Ciasteczka z pestek dyni
Jeżeli lubisz chlebek bananowy, pokochasz również te ciasteczka, w których banany zastępują jajka- jest to świetny substytut, jeżeli generalnie unikasz produktów zwierzęcych. Dodaj do nich pestki dyni i oto masz pod ręką gotową przepyszną przekąskę.
Na 8 dużych ciastek
2 dojrzałe banany, obrane ze skórki i posiekane
2 szklanki/300g pełnoziarnistej mąki (uniwersalnej), przesianej
½ szklanki/ 40g cukru kokosowego
2 łyżki oleju palmowego
1 szklanka/ 140g pestek dyni
¼ szklanki/ 35g nerkowców, posiekanych
½ łyżki proszku do pieczenia, przesianego
½ łyżeczki sody spożywczej, przesianej
Nagrzej piekarnik do temperatury 220 stopni. Niewielką ilością oleju kokosowego nasmaruj foremkę do pieczenia ciastek.
W dużej misce starannie wymieszaj banany z cukrem kokosowym oraz olejem kokosowym, aż do połączenia składników.
Następnie dodaj mąkę, pestki dyni, nerkowce, proszek do pieczenia oraz sodę spożywczą. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Z gotowego ciasta formuj dłonią kule wielkości piłeczki do golfa. Gotowe kule ułóż na blaszce do pieczenia, po czym wierzchem dłoni uformuj z nich ciasteczka. Zwróć uwagę, aby między każdym z nich było przynajmniej 5cm odstępu, ponieważ podczas pieczenia ciasteczka nieco urosną.
Piecz w nagrzanym uprzednio piekarniku przez około10 minut albo do chwili, gdy brzegi ciastek zaczną nabierać złotobrązowego koloru.
Ciasteczka z pestkami dyni zachowają świeżość przez nawet 3 dni, jeżeli przechowasz je w szczelnym pojemniku.
Domowe masło z nerkowców
Pyszna alternatywa dla masła śmietankowego, łatwa do wykonania i niezwykle odżywcza!
Na około 1 ½ szklanki/ 375 g masła
3 szklanki/ 450g surowych nerkowców
1 szklanka surowego miodu
1 łyżka oleju kokosowego
Namocz nerkowce, zalewając je wodą i pozostawiając je na 3-4 godziny.
Wylej wodę i osusz orzechy, po czym umieść je w misie blendera, dodaj miód oraz olej kokosowy. Zacznij miksować na wolnych obrotach, zwiększając stopniowo prędkość. Zmiksowanie orzechów na masło może zająć ci nieco czasu. Regularnie wyłączaj mikser i mieszaj masę, aby upewnić się, że nie ma w niej grudek. Cały proces miksowania nerkowców musi potrwać nie krócej niż 15-30 minut, bądź cierpliwy!
Gdy masło osiągnie już gładka konsystencję, przełóż je do szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce, gdzie zachowa świeżość nawet przez dwa tygodnie.
Placuszki z siemieniem lnianym
Nie da się w prostszy sposób włączyć do własnej diety kwasów omega—3, niż przygotowując pyszne placuszki z olejem lnianym. Lekkie, puszyste, smakują absolutnie fantastycznie!
Na 2 porcje
½ szklanki/ 150g pełnoziarnistej mąki
2 łyżki oleju lnianego oraz odrobina dodatkowo do smażenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody spożywczej
½ szklanki/ 125 ml mleka ryżowego lub napoju ryżowego
2 łyżeczki syropu klonowego
Wszystkie składniki umieść w dużej misce i ubijaj aż do uzyskania gładkiego ciasta.
Na małą patelnię (do smażenia placków) wlej nieco oleju lnianego i rozgrzej go na średnim ogniu.
Gdy olej będzie gorący, na patelnię nałóż około 2–3 łyżki ciasta tak, aby cienką warstwą zakryło całe dno patelni. Po około 4 minutach przewróć placuszek na drugą stronę i smaż dalej. W ten sposób usmaż pozostałe placuszki.
Gotowe placuszki skrop odrobiną syropu klonowego i udekoruj ulubionymi owocami jagodowymi bądź plasterkami banana. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Więcej zdrowych przepisów znajdziesz w książce: „Jedz prawdziwe jedzenie”.